لينولئيك اسيد كنژوگه (CLA)

۵ دقیقه خواندن

لينولئيك اسيد كنژوگه (CLA) به گروهي از ايزومرهاي هندسي اسيد چرب لينولئيك اسيد( n-۶ ۱۸:۲) ، مربوط مي شود. در لينولئيك اسيد كنژوگه پيوندهاي دوگانه به وسيله يك پيوند منفرد از يكديگر جدا مي شوند. اين تركيب، به علت اثرات متعددي مانند اثر بر تركيب بدن و كاهش بافت چربي واثرات ضد سرطاني كه دارد علاقه علمي زيادي را به خود جلب كرده است. CLA در نتيجه ايزومريزاسيون ميكروبي لينولئيك اسيد در دستگاه گوارش نشخواركنندگان تشكيل مي شود. بنابراين تامین CLA  برای انسان از طريق مصرف غذاهايي مانند گوشت قرمز و يا محصولات لبني مثل شير امكان پذير مي باشد.

CLA ها طیف گسترده ای از اثرات سودمند در مدل های حیوانی داشته و دارای خواص درمانی برای اختلالات متابولیکی انسان نیز می­باشد. این فواید شامل افزایش ایمنی، رفع آلرژی و آسم، کاهش کلسترول خون، اثرات ضد آترواسکلروتیک، کاهش چاقی و بهبود حساسیت به انسولین می باشند. به نظر می رسد که این اثرات به واسطه دو ایزومرهای CLA، شامل ایزومرهای سیس ۹ و ترانس ۱۱ و ایزومر ترانس ۱۰ و سیس ۱۲ بوده که دارای فعالیت بیواوژیکی هستند

گوشت گاو حاوی هر دو ایزومرها می باشد. محتوای نسبی این ایزومرهای CLA در گوشت گاو به تغذیه حیوانات در طول تولید بستگی دارد. تغذیه گاو با روغن غنی از اسید لینولئیک برای مدت زمان طولانی محتوای CLA گوشت گاو را افزایش می دهد. بسته به نوع و مرحله رشد مرتع، تغذیه گاو ذر مرتع ممکن است CLA بالاتری را نسبت به تغذیه دانه و یا سیلاژ در گوشت تولید کند. برخی محققین بیان نموده اند که درحیوانات پرواری تغذیه شده با جیره حاوی دانه بالا ، افزودن روغن همراه با علوفه خشک به جیره درهردو فاز رشد و پایانی منجر به افزایش در محتوای CLA از ۲.۸ تا ۱۴ میلی گرم درگرم چربی گوشت گاو شده که باعث بهبود محتوای CLA از ۷۷ میلی گرم تا ۸۵ گرم درگوشت می شود. به نظر می رسد CLA ها در چربی زیر جلدی و عضلانی متمرکز شوند ولی ایزومر ۱۰-ترانس ۱۲-سیس بیشتر در چربی زیر جلدی ذخیره می شود (میر و همکاران، ۲۰۰۴).

تحقیقات نشان می دهد که ایزومر سیس ۹ و ترانس ۱۱ CLA در  شیر گاو به میزان بیشتری نسبت به ایزومر ترانس ۱۰ و سیس ۱۲ وجود دارند. به نظر می رسد دو راه برای تشکیل این اسید چرب وجود دارد: یک مسیر مسیر شکمبه، و مسیر دوم در غده پستانی رخ می دهد، که در آن پیش ساز ترانس واسنیک اسید (۱۸:۱ ترانس-۱۱) توسط اکسیداسیون (حذف ۲ هیدروژن) در کربن نهم اسید چرب توسط آنزیم desaturase به CLA سیس ۹ و ترانس ۱۱ تبدیل می شود. با مدیریت تغذیه مناسب تولید CLA در شیر می تواند به اندازه ۱۶گرم در پوند بالا رود، زیرا غلظت CLA می تواند تا ۲۰ میلی گرم در گرم چربی در شیرافزایش یابد.

مطالعات اندکی در مورد اثرات CLA بر ترکیب چربی و محتوای CLA عضله و بافت چربی و اکسیداسون لییدها و خوشخوراکی گوشت انجام شده است. همین مطالعات اندک نشان داده است که تغدیه CLA محافظت شده در شکمبه باعث افزایش  CLAدر بافت و تغیر ترکیب اسیدهای چرب بافت گردیده بر خصوصیات ظاهری استیک و گوشت چرخ کرده اثر داشته است. در این مطالعات CLA را در اواخر رشد به دام داده و بعد دام را کشتار کرده اند و در واقع داده چندانی در مورد تاثیر CLA بر رشد اولیه دام و ADG (افزایش وزن روزانه) که در اوایل رشد بیشتر است در دسترس نداشتند. بنابراین مطالعه ای با هدف بررسی اثر CLA محافظت شده بر خواص فیزیکی و شیمیایی گوشت در اوایل دوره رشد انجام شده است.

در این آزمایش از ۳۶ راس تلیسه سمنتال با وزن ۱۸۵ و سن ۵ ماه ازمایش استفاده شدند.تیمار های آزمایشی شامل : ۲۵۰گرم CLAآزاد (تیمارشاهد)، ۱۰۰ گرم CLA آزاد بعلاوه ۱۵۰گرم CLA محافظت شده (تیمار ۱۰۰ CLA) و ۲۵۰ گرم CLA محافظت شده (تیمار۲۵۰ CLA) بودند.

نتایج مطالعه نشان داد که تغذیه CLA محافظت شده از شکمبه، به تلیسه ها در اوایل دوره رشد باعث تغییر میزان اسیدهای چرب عضلات و بافت چربی زیر جلدی (افزایش SFA ، کاهش MUFA) شد این تغییرات ناشی از CLA در وضعیت اسیدهای چرب با تغییرات متغیرهای کیفیت گوشت همراه نبود. نتایج نشان داد که متغیرهای عملکردی و صفات لاشه در تلیسه های جوان سبک وزن، مانند تلیسه های قدیمی تر سنگین وزن ، از طریق تغذیه CLA محافظت شده تحت تأثیر قرار نگرفت.

Schlegel, G., et al. "Influence of a rumen-protected conjugated linoleic acid mixture on carcass traits and meat quality in young simmental heifers." Journal of animal science ۹۰.۵ (۲۰۱۲): ۱۵۳۲-۱۵۴۰.
برچسب ها: ,
Thumbnail image
مواد معدنی کلاته در تغذیه گاو شیری

در تغذیه گاو های شیری  شکل عنصر مکمل شده در مقایسه با مقدار مصرف از اهمیت بیشتري برخوردار  می باشد. محققین بیان نموده اند که دو عامل خوراکی اصلی موثر بر زیست فرآهمی مواد معدنی شامل عوامل آلی تاثیرگذار بر زیست فرآهمی و نیز اثرات متقابل یون-فلز می باشند. معمولا مواد معدنی کم نیاز مانند …

مواد معدنی کلاته در تغذیه گاو شیری Read More »

مطالعه
Thumbnail image
اهمیت ویتامین ها و مواد معدنی در تغذیه میش‌های آبستن

کمبود بسیاری از مواد معدنی خاص مانند ید (I) ، روی (Zn) ، سلنیوم (Se) و مس (Cu) آبستنی میش ها را مستقیماً به خطر می اندازد ، یا توانایی میش در مقابله با استرس محیطی یا جسمی را مختل کند. به عنوان مثال ، کمبود ید باعث کاهش تولید گرما و افزایش حساسیت به …

اهمیت ویتامین ها و مواد معدنی در تغذیه میش‌های آبستن Read More »

مطالعه