مدیریت گوسفند داری- بخش اول

۲ دقیقه خواندن

گوسفنداری سودآور مستلزم استفاده از برخی از روش های مدیریت به موقع برای اطمینان از رفاه عمومی گله است. پیشرفت در تولید مثل، بره زایی، تغذیه ‚ مدیریت و بهداشت ابزاری را در اختیار تولیدکنندگان قرار داده است تا تعداد و وزن بره هایی که سالانه به بازار عرضه می شوند را افزایش دهند

تجزیه و تحلیل هزینه های گوسفندداری نشان می دهد که غیر از قیمت بازار ، درصد بره هایی که به ازای هر میش در سال به بازار عرضه می شوند بیشترین تأثیر را در سودآوری تولید دارند. میزان تلقیح، نرخ بره زایی، درصد تلفات بره از مهمترین عواملی هستند که بر درصد بره های عرضه شده به بازار تاثیر میگذارند

برای نظارت بر عملکرد گله باید سوابق و رکوردهای اساسی گله نگهداری شوند. بدون رکورد برداری و آمار ، پرداختن به روش های تولید و مدیریت که بر بهره وری کلی تأثیر می گذارند غیرممکن است. این آمارد و رکورد های در واقع ابزار مهم تصمیم گیری برای حل مشکلات، شناسایی اولویت های مدیریت و تعیین اهداف تولید و بازاریابی هستند.

هیچگونه سیستم واحدی برای تولید مناسب همه دامپروران وجود ندارد. فصل بره زنی مناسب برای گله به امکانات موجود ، منابع کار و مدیریت، ژنتیک ، مراتع و خوراک و برنامه بازاریابی بستگی دارد. با این حال ، هر سیستم تولیدی باید بر روی شیوه هایی تأکید کند که باعث بهبود رفاه کلی گله می شوند.

در زیر برنامه و راهکارهایی برای افزایش سود آوری گوسفند داران آورده شده است. این برنامه به سه قسمت تقسیم شده است.

در بخش (۱) راهکار هایی که باید در فصول خاص سال بدون در نظر گرفتن تاریخ بره زایی انجام شوند ارایه شده است.

در بخش (۲) راهکارهای مدیریتی ذکر شده است که باید با توجه به تاریخ تولید مثل و بره زایی انجام شود.

بخش (۳) برخی توصیه های کلی مربوط به سلامت کلی گله، امکانات، اصلاح نژاد و مدیریت تغذیه ارائه می دهد.

در این مقاله بخش اول برنامه  در فصل زمستان توضیح داده می شود و در مقالات بعدی بخش های دیگر مورد بررسی قرار می گیرند.

کار هایی که در فصول خاص باید انجام شوند.

زمستان

میش هایی که از ۱۵ هفته بارداری به بالا هستند باید روزانه ۴ پوند یونجه یا علوفه با کیفیت خوب دریافت کنند.

میش ها در ۴ هفته آخر بارداری باید روزانه ۴ پوند یونجه یا علوفه با کیفیت خوب به علاوه ۱ پوند ذرت دریافت کنند.

یونجه با بالاترین کیفیت نباید در دوران بارداری تغذیه شود. در اوایل دوره بارداری که نیازهای غذایی میش در مقایسه با اواخر بارداری و شیردهی کم است ، از یونجه های با کیفیت متوسط و خوب استفاده کنید. اگر علوفه با کیفیت بالا ، مانند یونجه ، در دوران بارداری تغذیه شوند ، باید مصرف مواد غذایی محدود شود زیرا تغذیه بیش از حد هزینه بر است

اگر یونجه در دسترس نباشد، ۱ پوند ذرت جایگزین ۲ پوند یونجه شود. برای جلوگیری از پشم خواری و اختلالات گوارشی ، میش ها باید حداقل ۱.۵ پوند یونجه در روز دریافت کنند

آب آشامیدنی تازه، عاری از یخ ، هر روز در دسترس دام ها باشد. مصرف خوراک برای گوسفندانی که بیش از ۲۴ ساعت از آب بی بهره اند به شدت کم می شود. کمبود آب در اواخر حاملگی میش ها را مستعد به بیماری بارداری میکند.

برای به حداقل رساندن اتلاف خوراک و جلوگیری از شیوع بیماری، یونجه و دانه نباید در زمین تغذیه شوند.

مکمل معدنی کاملی به طور خاص برای گوسفندها تهیه و با سلنیوم غنی شود.

میش های شیرده با یک بره باید روزانه ۵ پوند یونجه یا علوفه با کیفیت خوب به علاوه ۱ پوند مخلوط دانه ای با پروتئین خام ۱۵ درصد  دریافت کنند.

میش های شیرده با دو  تا بره (دوقلو) باید روزانه ۵ پوند یونجه یا علوفه به علاوه ۲ پوند مخلوط دانه ای با پروتئین خام ۱۵ درصد  دریافت کنند.

از انبارهای مرطوب، یا آلوده و مناطق گل آلود مرطوب در داخل یا اطراف ساختمان ها خودداری کنید. بره های جوان در برابر سرما مقاومت می کنند، اما رطوبت می تواند منجر به تلفات بره از طریق ذات الریه شود.

بره های بهاره متولد شده را که در تابستان و پاییز چرا داده اید به بازار عرضه کنید.

۳۰ تا ۶۰ روز قبل از عرضه به بازار تغذیه با غلات افزایش وزن بالایی به همراه خواهد داشت. بره های متولد بهار باید حداکثر تا آوریل به فروش برسند.

بهار

میش ها و همه بره های بالای ۶ هفته را برای انگل های داخلی یک روز قبل از رفتن به چراگاه بهاره درمان کنید. همچنین  هر ۳ تا ۴ هفته یک بار در طول فصل چرا بره ها و میش ها از نظر انگل های داخلی بررسی و درمان کنید

در ماه مارس ، آوریل یا می میش هایی که قبل از بره زایی پشم چینی نشده اند. پشم چینی شوند. ابتدا میش های سفید را پشم چینی کنید و پشم آنها را جدا از میش های سیاه و رنگی بسته بندی کنید.

پشم را در جای خشک و تمیز نگهداری کنید. پشم را روی زمین یا روی بتن نگهداری نکنید.

فروش میش های گوشتی در اواخر فوریه ، مارس یا اوایل آوریل انجام شود

سم ها را اصلاح و بررسی کنید و قبل از فرستادن میش ها به مرتع ، گله را از داخل حمام سم رد کنید.

یک مراتع ایده آل گوسفند شامل مخلوطی از علف و شبدر با قد متوسط ۸ تا ۱۲ سانتی متر است

چرای گله را به دو سوم مرتع موجود محدود كنید. علفوفه را از یک سوم باقی مانده برداشت کنید و اجازه دهید مجدد رشد کند.

بره هایی را از بره های زمستانی شناسایی و نگهداری کرده و پرورش دهید تا به عنوان جایگزین استفاده شوند.

بره های متولد زمستان را مدیریت کنید (از دسامبر تا مارس) تا قبل از افت قیمت فصلی که در ماه های تابستان اتفاق می افتد. در بهار به بازار عرضه شوند.

منبع:

Sheep Management Schedule Scott P. Greiner, Extension animal scientist; Virginia Tech Publication originally written by Steven H. Umberger, Extension Animal Scientist.

برچسب ها:
Thumbnail image
مدیریت گوسفنداری- بخش دوم

 در زمنیه پرورش گوسفند، تولید کننده موفق کسی است که  علاقه واقعی به این کار و  مهارت های بالایی در زمینه گوسفنداری داشته باشد. برخی از مزایای تولید گوسفند:  کار با گوسفندان آسان است و نسبت به دام های سنگین سرمایه کمتری نیاز دارد. گوسفنداری به امکانات و تجهیزات  خیلی زیادی نیاز ندارد. گوسفند به …

مدیریت گوسفنداری- بخش دوم Read More »

مطالعه
Thumbnail image
رفتار مصرف خوراک در تغذیه گوسفند

انتخاب آزاد  خوراک در سیستم تغذیه انتخاب آزاد خوراک به حیوان اجازه داده می­شود که خودش غذایش را انتخاب کند که از مزایای این روش این است که، حیوان به صورت انفرادی نیازهایش را برطرف نموده و خستگی دام از مصرف خوراک­های یکنواخت کاهش می­یابد در این شرایط مصرف انرژی بهینه می شود (اتوود و …

رفتار مصرف خوراک در تغذیه گوسفند Read More »

مطالعه